Takydromus.nl - Het terrarium

Inhoud:

  • Afmetingen
  • Verluchting en verlichting
  • Luchtvochtigheid
  • Inrichting
  • Onderhoud

Het terrarium voor de langstaarthagedis is de enige plek waar het dier de rest van zijn leven kan rondbewegen. Het is dus van belang dat het terrarium qua afmetingen, klimaat en leefomgeving maximaal op deze hagedis is toegepast.

Afmetingen

Takydromus.nl doet niet aan minimale maten, alleen aan adviesmaten. Minimale maten zijn over het algemeen geen maten waarin een dier zich prettig kan bewegen en verstoppen en zijn verdere leven kan slijten. Nieuwe kopers gebruiken de minimale maat al gauw als standaard maat. Minimaal moet men eigenlijk vertalen met, de kleinst mogelijke maat waarin men een dier kan stoppen.

Een langstaarthagedis is geen over de grond kruipende bodembewoner, zoals soms wel wordt beweerd. Ook is het geen bomenklimmer die zich veel verticaal voortbeweegt. De langstaarthagedis leeft in hoge grassen en struiken, het liefst iets boven de grond, maar klimt zelfs tot 2 meter de hoogte in. Toch bewegen ze zich voornamelijk horizontaal en diagonaal voort, al klauterend over en door gras en struiken. De actieve aard van de hagedis en de nodige bewegingsruimte, vragen om veel ruimte voor de relatief kleine hagedis. Vanwege de levenswijze van de langstaarthagedis dient het terrarium zowel redelijk hoog als breed te zijn. Genoeg hoogte om boven de grond te blijven, genoeg breedte om rond te kunnen klauteren. Ook diepte is belangrijk. Een ondiep terrarium veroorzaakt meer stress bij de langstaarthagedis.

 Adviesmaat voor het terrarium

Koppel man/vrouw of vrouw/vrouw                                L 60xD50xH60 centimeter of groter

Groepje (max.6 dieren) meer vrouwen dan mannen      L120xD50xH70 centimeter of groter 

 

Verluchting en verlichting

Langstaarthagedissen hebben behoefte aan verse lucht. Het terrarium moet daarom voorzien zijn van goede ventilatie. Daarom wordt een terrarium met ventialtieroosters zowel vooronder als achterop bovenin aangeraden. Door de ventilatie aan de voorkant kan verse lucht het terrarium in. Bovenin aan de achterzijde gaat warme oude lucht weer naar buiten. Verluchting is belangrijk voor een gezonde hagedis. In een groot terrarium is het soms aan te raden om een ventilator te gebruiken die lucht uit het terrarium zuigt. Dit wordt toegepast wanneer het terrarium te vochtig blijft.

Het terrarium moet voorzien zijn van verschillende lampen die ieder hun eigen doel hebben. Ten eerste mag een warmtelamp niet missen. Doormiddel van een warmtespot (refelctorlamp, halogeenspot) verwarmd het terrarium en heeft de hagedis zijn broodnodige opwarmplaats. Met alleen een wamtelamp blijft het echter veel te donker in het terrarium, wat de gezondheid van de hagedis niet bevordert, en waar geen plant in wil groeien. Er zijn inmiddels tal van mogelijkheden voor dit soort verlichting zoals led en spaarlampen. Tot nu toe blijven de TL en de PL lamp favoriet wat lichtopbrengst en levensduur betreft. Ledverlichting is echter in opmars.

Als laatste maar even belangrijk is er de UVB lamp. Om calcium op te nemen heeft een langstaarthagedis vitamine D3 nodig, een vitamine die de hagedis in de natuur uit de zon haalt. In het terrarium kan men op twee manieren de hagedis van vitmamine D3 voorzien. Door poeders en druppels of door een geschikte UVB lamp op te hangen.

Er zijn verschillende UVB lampen op de markt, maar veel van deze lampen hebben nauwelijks afgifte van UVB stralen. Er zijn ook lampen met een sterkere UVB afgifte die tevens als warmtelamp kunnen dienen. Het beste kan men voor aanschaf advies vragen aan reptielenhouders die ervaring hebben met UVB verlichting. De betere UVB lamp geeft zowel warmte af als UVB en is verkrijgbaar als spot.

Op een rijtje:

  1. Warmtelamp (gewoon spotje, halogeenspotje, reptielenbaskingspot)
  2. TL of PLL verlichting (voor licht en groei van de planten)
  3. UVB lamp*

* Er zijn bij de auteur van deze tekst geen onderzoeken bekend waarin men de juiste hoeveelheid UVB, of de effectiviteit van UVB voor Takydromus sexlineatus heeft vastgesteld.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid bereikt men door een goede bodem in het terrarium aan te leggen, door te sproeien en eventueel door planten in het terrarium te gebruiken. In grote terraria kan een regeninstallatie worden gebruikt. Langstaarthagedissen houden echter niet van een plotselinge douche. Met een plantenspuit kan er gericht water worden gegeven en de hagedissen worden vermeden. Ook is het veel effectiever om gecreëerde microklimaten in stand te houden, door bepaalde delen van het terrarium droger te houden. Met de plantenspuit kan daar dan gedoseerd gespoten worden.

Mistinstallaties zijn in het Takydromus terrarium af te raden. De mist maakt het terrarium te koel en te nat terwijl de bodem veel minder vocht krijgt op deze manier.

Inrichting

Naast dat het er leuk uit kan zien, is een juiste inrichting ook belangrijk voor een goed klimaat en een goede leefomgeving in het terrarium. Een goede voorbereiding is dus van groot belang voor de langstaarthagedis.

De achterwand

Veel gebruikte en geschikte achter-wanden voor het terrarium van de langstaarthagedis zijn: kurk, boomschors, tegellijm.Belangrijk is dat de wand enigzins beklimbaar is voor de hagedis.
Dit vergroot de bewegingsvrijheid van het dier aanzienlijk en biedt de hagedis de mogelijkheid om
omhoogklimmende voedseldieren te pakken.
Kant en klare achterwanden met bamboevorm of andere gladde achterwanden zoals je ze voor
phelsuma's hebt, zijn niet geschikt voor langstaarthagedissen. Er zijn op het internet nog meer mogelijkheden en materialen te vinden om achterwanden te maken.

Een terrarium met achter én zijwanden geeft de hagedissen meer rust.

 

Voor en nadelen van achterwanden.

Kurk

  • Voordelen: Goed beklimbaar, niet duur
  • Nadelen: Krekels eten er gaten in, de langstaarthagedis kan zich achter kieren verbergen of zelfs achter de achterwand kruipen.

Houtschors

  • Voordelen: Goed beklimbaar, niet duur. Houdt vocht langer vast.
  • Nadelen: Krekels verstoppen zich in kieren en soms de hagedissen ook.  (Als kieren goed worden opgevuld, of er bijvoorbeeld een combinatie is van schors en tegellijm, kan een houtschorswand prima)

Tegellijm

  • Voordelen: Naar gewenste vormen te maken, goed schoon te maken, als er genoeg richels en grove delen in de wand zijn aangebracht is deze goed beklimbaar.
    Krekels vreten er niet doorheen. Goed af te dichten zodat er geen kieren ontstaan tussen achterwand en glas.
  • Nadelen: Houdt geen vocht vast. Is niet meer aan te passen na plaatsing en klimplanten vinden moeilijker grip. Men kan echter turf aan de wand plakken met bijvoorbeeld epoxy. Hierdsoor vinden klimplanten wel grip.

Bodem

De bodem oftewel substraat speelt een belangrijke rol in het langstaarthagedissenterrarium. Een goede bodem houdt vocht vast en staat dit langzaam af aan de lucht, blijft losjes en laat goed overtollig water door. Om in het terrarium de juiste microklimaten te creëeren is het handig om ook het substraat enigzins aan te passen aan een droger en vochtiger te blijven gebied.

Bodem voor een beplant terrarium

De basis bestaat uit hydrokorrels die in het tuincentrum verkrijgbaar zijn. De hydrokorrels nemen overtollig vocht op dat door het substraat naar de bodem sijpelt. Over de hydrokorrels een lap antiworteldoek zodat het substraat dat hier bovenop komt niet vermengd met de hydrokorrels.

Dan kan er een mengsel worden gemaakt van 6 delen orchideeënaarde, 6 delen turf en 1 deel speelzand. In het drogere gedeelte wordt er iets meer zand toegevoegd, in het natste deel minder zand. Leg een dikke laag aan van minstens 5 centimeter.

Op de plaatsen waar geen planten staan kan hierover wat knipsel van bamboeblad, gedroogd ficusblad, twijgjes en houtsnippers worden gestrooi. Dit zorgt voor een prettigere begaanbaarheid van het substraat voor de hagedissen. Dit natuurlijke stro moet moet af en toe vervangen worden zodat het niet kan gaan schimmelen of rotten. Ook kan men graszaad voor het schaduwgazon of tropisch vogelzaad zaaien. De hieruit opkomende grassen blijven meestal niet lang in leven in het terrarium. Als het verdort moet het met wortel en al verwijderd worden. De zaden kiemen niet, of de kiemen sterven vrijwel direct af in het droge gedeelte van het terrarium. Gras vraagt voor een lange levensduur om te veel vocht en te veel licht.

Bodem voor terrarium met kunstplanten

Het terrarium moet nog steeds voorzien zijn van een goede bodem die langzaam vocht af staat. Dezelfde bodem als in een terrarium met planten is een mogelijkheid, ook een bodem van houtkorrels en natuurlijk stro, een bodem van bosgrond of onbemeste cocopeat zijn mogelijkheden .

Inrichting

Een terrarium voor langstaarthagedissen moet hoe dan ook grasachtige en vertakkende planten als onderdeel van de inrichting hebben. Ook nepplanten zijn een mogelijkheid, al is het moelijker om microklimaten te creëren. Let bij kusntplanten op of de plant niet te slap is om op te klimmen, niet te stug is, waardoor de hagedis knel kan komen te zitten, en geen scherpe of harde puntige delen bevat.

Een langstaarthagedis houdt het ervan om te klauteren en klimmen, zich te verstoppen in dichte struiken of grassen en te zonnen of rusten op wat bredere ondergrond. In ieder geval het liefst een beetje van de grond af. Het is dus van belang om in het terrarium een weelderige wirwar aan planten (liefst grasachtig, iets met stengels of sterk vertakkende planten), takken van verschillende dikten en bosjes dunne twijgen en riet of fijne bamboesoorten.
Hoe meer en hoe hoger men dergelijke materialen aanbrengt, hoe meer bewegingsruimte de hagedis heeft. Er dient echter wel op gelet te worden dat takken en planten niet te dicht bij de warmtelamp komen om verbranding van inrichting en hagedis te voorkomen.

Onderhoud

Om het terrarium een gezonde plaats te houden voor de langstaarthagedis, is het belangrijk het goed schoon te houden. Een vies terrarium is een haard van bacteriën en schimmels, die de hagedis ziek maken en het verblijf laat stinken.

Dagelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud bestaat uit:

  1. Waterbak verversen
  2. Sproeien (afhankelijk van het seizoen)
  3. Dode voedseldieren verwijderen (eventueel)
  4. Poep verwijderen

Wekelijks onderhoud:

  1. Ramen schoonmaken (zeem of microvezeldoek met wat water)
  2. Vochtige afgestorven bladeren en stengels verwijderen

Maandelijks onderhoud:

  1. Natuurlijk stro vervangen. (hiermee worden ook resten mest en vervellingen verwijderd)

Half jaarlijks onderhoud:

  1. In terrarium ingericht met nepplanten en een dunnere bodemlaag, het substraat geheel vervangen, het terrarium reinigen en herinrichten.
  2. Bij een beplant terrarium met dikke substraatlaag (minimaal 10 cm diep), bovenlaag van het substraat verwijderen, nieuw substraat toevoegen.
  3. Twijgen, riet en bamboe vervangen als ze niet meer buigzaam zijn.
  4. Eventueel planten verwijderen en vervangen voor nieuwe.
Natuurlijk onderhoud

In een beplant terrarium met een dikke bodemlaag kunnen bepaalde insecten een onderhoudsrol spelen. Tropische pissenbedden (soms lukt het ook met de inheemse soort), springstaartjes en regenwormen hebben goed effect op de bodem van het terrarium. Ze leven van dood plantenmateriaal, huidschilfers en mest en zetten dit om in nuttige voedingsstoffen voor de planten. Een gebalanceerd terrarium met grondbewoners verschoont tot op zekere hoogte zichzelf. Daarvoor is wel  een groter oppervlakte een een vrij dikke laag substraat (minstens 10 cm diep) nodig.

Rapidfeet.nl